Lussekatter ca 30 st
200 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
ca 1,5 liter mjöl
2 pkt saffran
1 burk Kesella
1,5 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
Pensling:
1 ägg
russin
Smält smöret och häll på mjölken. Låt bli 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll på degvätskan. Låt jästen lösas upp. Blanda ner ägg, Kesella, saffran, socker och salt. Häll på mjöl lite i taget under tiden du blandar till deg. Degen ska bli fast och släppa från kanterna. Jäs ca 30 minuter.
Baka ut och forma till lussekatter. Pensla med uppvispat ägg och peta ner russin i rundlarna. Grädda i 200 grader ca 10 min. Jag jäser aldrig på plåten utan bakar ut alla och skjutsar in lussekatterna direkt i ugnen när jag är klar. Jag vill ha stora lussekatter, på denna sats fick jag 26 st.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Trevligt att du tittat in och tack för att du lämnar en kommentar!
Kram/Heléne