torsdag 19 maj 2011

Utökning

Maken hittade en ful ljuslykta som han målade om vit. Efter det tipsade syrran om en lika ful ljuslykta hon sett på loppis. För några veckor sen hittade jag en annan variant men med runda hål. Jag köpte den och målade vit. Med sockelfärg självklart. Maken gillar kompositionen. Själv är jag inte helt övertygad att den passar med de övriga rundade formerna men den får stå kvar på sin plats. De och den ger trots allt ett himla fint sken om kvällarna.




Före


Efter


På plats











onsdag 18 maj 2011

10 minuter senare ...

... har en ny kruka sett dagens ljus. Jag använde vit sockelfärg och jag undrar ännu en gång varför inte väggfärg kan vara lika snabbtorkande som sockelfärg?




Före



Efter




söndag 15 maj 2011

En plats att njuta på

Min kära make bygger trädäck här hemma. Han bygger och bygger och bygger och det blir så bra! Igår hade han lagt så mycket trall att jag envisades med att utegruppen skulle lämna gräsmattan och ställas på golvet så vi kunde fika med mina föräldrar. Efter skurning av utemöbler lyftes de upp. Dynor rotades fram och fika dukades upp. Sonen kör överlyckligt omkring med sin Bobby-car. Det här kommer bli kanon och det är redan en favorit trots att det inte är klart.





tisdag 10 maj 2011

Jag vek mig en ask.



Origami



När vi hade födelsedagsfika i mars visade barnens kusin hur man viker loppor. Ni vet såna där som man ritade i olika färger och skrev text och siffror på och sen bläppade runt efter en fråga. Jag var ingen höjdare på att vika loppor. Kusinen visade istället hur man viker en ask. Det var mer min grej! Den ask jag gjorde har fallit offer för en bebis. Med andra ord, den är rätt kaputt och knölig. Igår fick jag för mig att vika några askar men hur var det nu man gjorde? Den knöliga asken vecklades upp men inte blev jag direkt klokare av det så jag testade mig fram. De första två fick veck där de inte skulle ha det. Det löstes med ett presentsnöre om sig. De andra två blev helt ok och den sista jag gjorde (som idag föll offer för en bebis ...) blev helt perfekt! En tom glaskupa fylldes därefter med notaskar.

onsdag 4 maj 2011

Att skapa ett användningsområde

50 kronor



10 kronor styck


Det här har jag glömt. Jag var ju på loppis för några veckor sen och fyndade en del saker. Mest leksaker eftersom David var med. Lustigt. Vi har två jordglober som belysning i trappan till övervåningen. På loppisen hittade jag en glob i mindre storlek än de vi har. Den haffade jag och när jag kom hem undrade maken hur 17 han ska dra elen? Globen flyttades runt men hamnade igår på den underbart gamla stolen i vårt krypin och ger lagom belysning om kvällarna.


Silverbrickorna då? Den avlånga är hur tung som helst. Den runda är hur fin som helst. Jag hade inget behov av dem men för 10 kronor är det svårt att låta bli. Maken muttrade och sa att jag snart hamnar på ett sånt där skräp-samlar-program på tv när han undrade vad jag ska ha dem till? Något hittar jag alltid på och det har jag gjort: det avlånga står på matbordet med ljuslyktor och ovikta pappersfigurer från sonen. Det runda hamnade under en skål på fot med stenar och ljus i. Ni ser, de fick sin plats i hemmet även om jag vet att maken inte är lika förtjust som jag i att skapa nya användningsområden till saker.




tisdag 3 maj 2011

Svart var det här!

Att jag gillar vitt är nog ingen överaskning men ibland gäller annan färg. Som när sockeln på huset ska fräschas till. Vi har haft ett vildvin klättrande på utbyggnaden och vildvinet bjuder på otroligt vackra färger framåt höstkanten. Men det förstör grunden och letar sig in under panelen. Nu när det byggs trädäck på baksidan gick våra tankar: behålla vildvinet, flytta till annan plats eller slänga? Vi ville ha den kvar för den är så vacker men den skräpar ner så otroligt. Hur blir det på en uteplats med massa blöta löv som ligger och gojsar till sig? Alternativ flytta då? Ja, men vart? Efter mycket om och men kom vi fram till att den ska grävas upp och slängas.


Jag tog åt mig arbetet att skrapa, tvätta och måla sockeln. Ett busenkelt jobb. Lätt och snart gjort. I tanken. Sen kom jag på, att skrapa kanske är asjobbigt? Shit, vad har jag tagit på mig? Min oro var obefogad. På typ 20 minuter var väggen skrapad på vildvins-sugkoppar och dagen efter hjälpte en underbar liten hjälpreda mig med att skura hela sockeln. Dagen efter det målade vi. Klart på några timmar. Det var inte ett dugg jobbigt. Helt ärligt, sockelfärg är otroligt lätt att måla med. Det är trögflytande, minimerar dropp och kladd och torkar fort. Varför kan inte inomhusfärg vara så?



Vet ni, när vi hade bott i huset lite mer än ett år stod jag på framsidan och kikade och upptäcker att alla husets socklar är svarta förutom husets västra kortsida som är grå. Hur har vi kunnat missa det och hur har förra ägaren kunnat glömma att måla? Å andra sidan vet jag att tar färg slut och man ska fortsätta sitt projekt vid ett senare tillfälle så har detta senare tillfälle en tendens till att bli ett otroligt mycket senare tillfälle längre fram. Idag är husets sockel helt svart. Överallt.





Före

Bästa hjälpredan hjälper till



Efter



söndag 1 maj 2011

Hittat. Fyndat. Omgjort.

Ibland är det tur att man rotar igenom sina gömmor. I vårt uteförråd har vi kartonger som stått sen vi flyttade in för 7 år sen. För någon vecka sen rotade jag igenom några och hittade både nyttigheter och skräp. Bland annat hittade jag lampfoten nedan. Jag har letat efter en högre, svarvad lampfot. Skärmen var inte den vackraste så den rök. Jag sparade ringarna och skulle tapetsera om. Det är väl hur lätt som helst eller? Vi kan säga så här: när irritationen steg till bristningsgränsen slägdes både ringar och tapet i soppåsen.

Foten sprayades vit. Igår åkte jag till Återvinningen och fyndade en lampa för 40 kronor. Jag ville bara ha skämen förvisso. Bort med den gamla skärmen och på med tapet. Typ 20 minuter senare var en ny lampa född. Det hade varit klart betydligt tidigare om inte mitt ögonmått (mäta, vad är det?) gjort lampskärmen på tok för hög så jag fick klippa bort en bit och börja om.




Före


Efter


Före


Efter



På sin rätta plats




Hoppas ni haft en skön Valborg!




Så här tapetserade jag om lampskärmen:




Den gamla skärmen i plast och tunt tyg tog jag bort.

Jag mätte omkretsen med hjälp av metallringen och la till lite extra (det är en fördel att mäta omkretsen och lägga till minst 2 cm men mäta är jag inte direkt förtjust i ;-))

Jag vek in ca 1-2 cm i över- och nerkant på tapeten.

I kanterna la på en remsa trälim (hittade inget annat lim) och smetade ut med fingret.

Sen tog jag ringarna, la i vik-kanten och vek över.

Håll fast tapeten med klädnypor.

Jag fann det enklare att göra ringarna samtidigt, lite upptill och lite nertill.

För att fästa ihop och få en snygg bakkant vek jag in någon centimeter och la på en remsa trälim och tryckte ihop.

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...