lördag 24 juli 2010

Lampkjol

Idag blev det av. Att sy en lampkjol. Igår promenerade jag och Alva till Återvinningen och där hittade jag en lampskärm för 10 kronor. Det rosa tyget sprättades bort, skärmen mättes, tyg klipptes till, fel tänktes det men en lampkjol blev det. Först var jag inte nöjd, det blev för mycket pös upptill men nu efter att ha provat att sy fler lampkjolar var det denna som blev bäst.

Sen skulle jag sy till skomakarlamporna i matrummets fönster. Att sy knapphål på maskinen var busenkelt men att tänka rätt och få hålen där jag tänkt var det sämre med. När jag väl tänkte rätt gjorde jag en lampkjol för liten så det var bara att göra om ... Typiskt. Men nu har även de kjolar. Fast utan spets.



Ett gammalt lakan och en lampskärm

Knuten bak


Färdig lampkjol
Så här gjorde jag
Mät lampskärmens omkrets och lägg till 15 cm. Mät höjden på lampskärmen och lägg till 10 cm. Tygbiten blir rektangulär. Till skärmen ovan klippte jag en bit på 28 x 100 cm. (skärmens mått höjd 18 cm, omkrets 83 cm) Sicksacka alla kanter och fålla nederkanten om det behövs. Sy ihop kortändarna. Vik ner 7 cm uppifrån om du vill ha 5 cm veck upptill, vik annars ner 5 cm för kortare veck och kolla ut var du vill ha hål för band. Gör 2 knapphål och sy sedan fast den nedvikta kanten (sy inte fast den nedvikta kanten före knapphålen för då kan du inte trä igenom bandet, tro mig, jag har testat ;-)). Sy sedan en kanal. Trä igenom ett band i kanalen med en säkerhetsnål.
Lättare variant lampkjol
Sy inte ihop kortändarna med varandra utan fålla endast kanterna. Vik ner 7 cm (5 cm) upptill, sy kanal och trä igenom band. Lampkjolen blir då öppen.
Lättare variant istället för knapphål
Gör som ovan men sprätta upp där du vill ha hål.

1 kommentar:

  1. Hej Helene

    Vad fin lampskärmen blev jag blir nog så illa tvungen att prova måste fixa lite stomar först :)

    Mvh Kristina

    SvaraRadera

Trevligt att du tittat in och tack för att du lämnar en kommentar!
Kram/Heléne

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...