söndag 29 november 2009

Ett nästan komplett kök ...





Det är en hel del småfix kvar: täcksidor, luckor, handtag, lister, socklar, krönlister och taklister ska upp för att nämna något. Men ... vad skönt det är att kunna ställa saker bredvid kylen när man rotar i den och kunna stoppa disk i diskmaskinen. Vanan trogen gick jag som vanligt och hämtade bestick på matbordet. Trodde jag ja ... de har nu flyttats ut till köksbänken. Tänk, man vänjer sig fort!

Adventsfika

Till en svag doft av nybakade lussekatter som fortfarande var ljumna efter ugnen och med en kopp varm glögg i handen intogs adventsfikat i köket som mer och mer börjar bli ett kök. Det känns ljuvligt bra och kanske hamnar några kökspryttlar på plats ikväll??




Önskar Er alla en riktigt skön första advent!

Lussebullsbak!

De stora männen springer om varandra och monterar lådor, skåp och bänkskivor så det skriker om det. Det börjar bli ett kök! Redan när första stora bänkskivan kom på plats bestämde jag mig för att det blir lussebak idag. Nu fanns det inte plats för 1½ person till i köket när tre redan sprang där så jag plockade fram ett gammalt bakbord och David och jag hamnade vid matbordet.

På jäsning i röran ...

Vems är vems??



lördag 28 november 2009

Dagens ord: glappkontakt


Idag skulle det adventspyntas! Efter frukost fick jag rycket och skurade övervåningens toalett, dammade och dammsög. Vad kommer alla dammråttor ifrån egentligen??? När det var klart och ångan uppe drog julkartongen fram. Adventsstakarna plockades fram och vis av tidigare erfarenhet testades alla innan. Av tre fungerade en. Vad i? ... Fram med nerpackade gamla stakar och bort med lampor. Ner och testa. Jodå, en stake till blev det liv i men det tredje lös när det behagade. Att be maken byta sladd och kontakt lär inte hamna på prio ett-listan eftersom han meckar kök konstant. Jaja ... skit i staken då ...
Efter lunch klipptes de ärligt stulna granarna och ljusslingan snurrades runt räcket. Det funkade fint och alla lampor lös. Peta in granris och en kvist till dörren blev det också. När mörkret kom krypandes tände jag slingan. Går in i köket och ska njuta. Men hallå, varför är det en svart glugg i mitten på räcket???? Jaha, kaputt. Maken säger att det bara är att byta lampor och jag går ut men inte fanken lyser dom. Pappa menar att man får kolla alla eftersom de är parallellkopplade. Ok, ut igen. Snor med en annan slinga så jag kan norpa lamporna från den. Precis när jag lägger den mednorpade slingan på räcket tänds den svarta gluggen. Glapp, glapp, glapp är det visst överallt idag.

Ett kök växer fram




De stora männen har skruvat, vattenpassat, letat beslag, skruv och gångjärn och meckat mest hela dagen. För ca en timme sen tog de kväll och packade ihop. Maken sitter och mixtrar med något där ute och på mig kliar det i fingrarna att stoppa in grejer i åtminstonde hörnskåpet som fått en lucka monterad. Jag blev utschasad och får glatt vänta ett tag till ....

fredag 27 november 2009

Jag kunde inte hålla mig ...

Årets adventssljus blir en repris från förra året
Murgröna från trädgården

Jag ska julpynta i helgen har jag tänkt. Trappräcket ska få ljusslinga och granris som vanligt (ärligt stulna granar ligger på gräsmattan och väntar) och diverse pynt och stakar ska få komma fram ur sina kartonggömmor. Men igår kunde jag bara inte hålla mig ... Grannens stjärnor i fönstret fick mig att sukta. Lika bra att tjuvstarta några dagar i förväg ...

Stjärna från K-Rauta

En pappstjärna var redan monterad och klar. Igår monterades den andra och då kan de lika gärna placeras ut. Den ena hamnade i Davids rum och den andra fick ta plats i hallen. I skenet av stjärnorna mös jag i fulla drag. Trots att hemmet för övrigt är i kaos så räckte det med två stjärnor ljus för att få lite ork och energi.

Skåp, skåp, skåp ...

I måndags kom leveransen! Kök+kyl+frys lämnades av och ett x antal kartonger ockuperade garaget. Det första killarna bar in var bänkskivorna och det första jag får se är en repa på ena skivan. Typiskt ... Ena budkillen påpekade detta med en gång och det blir reklamation. Maken kom hem för jag hittade inte rätt artikelnummer för att kunna reklamera. Sen kom vi på: är repan i den änden som diskbänken ska ligga i så kanske vi kan använda den ändå??

Självklart står alla dessa x antal kartonger för skivan för att jag ska kunna kolla om så är fallet. Så ... David och jag roade oss med att köra in kartonger den eftermiddagen. Jag flåsade, frustade och svettades och David gjorde sitt bästa i att påpeka min röda ansiktsfärg. Ryggen klarade sig galant och magen bufflade i vägen lite då och då.
När skivan var blottad kollade jag. Vad tror ni? Repan är i fel ände (dubbeltypiskt) så det blev en signal till Ikea igen och beställa ny skiva. 2-3 veckors handläggning och ytterligare 4-6 veckors leverans. Tjolahopp ....

Nya kylen och monterade skåp

Här huserar Wall-E

Jaja, shit happens så är det bara. Vi upplevde i alla fall lite julafton i måndags kväll när kyl och frys knölades ut ur sina förpackningar. Maken blev eld och lågor över displayerna så där blippades det några gånger och David blev själaglad för kylens kartong! På tisdagsmorgonen kom kommentaren:

"Mamma, kylen funkar faktiskt nu så nu kan vi göra en dörr"

söndag 22 november 2009

Hallen börjar ordna till sig!

Maken började igår med att lägga klinker i första hallen. Det gick förvånansvärt snabbt ändå, några timmar senare var han klar. Idag slängdes fogen på och det har torkats i omgångar. Imorgon kan vi nog ta oss ut genom ytterdörren istället för att ta genvägen via källardörren.

Hallen före
Har ingen bild på enbart första
(Uhhh ... vad brunt det var)

Värmeslingor och primer på

Klinker på

Fogat och klart


Det blev föresten inga fler julrosor inhandlade idag. Jag vet inte var jag ska peta ner dem. Istället blev det två nya amplar eftersom den som "råkade" träffa golvet igår inte fanns kvar på plantskolan. Maken hittade sig en Aloe vera växt som han ville ha till jobbet och de såg rätt trevliga ut så det blev två Aloe till amplarna också.

lördag 21 november 2009

Lite jul ...

... i form av en julros kom idag innaför vår dörr (den andra stannade på yttertrappen). Jag skulle iväg och handla för att mata vår gapande, tomma kyl en aning. När jag ändå är ute och far alldeles själv passar jag på att stanna vid plantskolan precis bredvid Maxi. Tar en tur ut på gården, kanske finns det någon fin dörrkrans? Jo, kransar fanns det och fina var de med men det som fångade mitt intresse var julrosor för endast 79:- styck! Två fick genast komma ner i korgen sen lullade jag runt inne och spanade efter något roligt. Fann inget och jag ställde mig i kassan.




Kom hem och kände mig så nöjd över mina fynd! De julrosor jag köpte i början av året kostade både 179:- och 129:- så dessa var billiga. Ångrar nästan att jag inte köpte två till ... Frågan är var jag ska ha dem? Helst vill jag ha dem inne men de föredrar utekylan. Kanske peta ner dem i jorden? Hmmm ... måste hitta en bra plats, jag vill kunna se dem så jag kan smånjuta inomhus.
David möter mig i källartrappen. "Mamma, den gick sönder, i flera bitar." Jag fattar att en kruka har gått sönder men inte vilken så han fick visa. En hängampel (som ska hänga i köket sen när det är klart), som maken lagt på barbordet när han tätade fönstret "råkade" visst trilla ner på golvet. Attans då ... jaja, vi får köpa ny. Det är inte hela världen och David blev förvånad att jag inte blev arg. "Vad ska jag bli arg för? Det är bara en kruka och vi kan köpa en ny." svarade jag. Då passar det utmärkt att köpa två julrosor till :-) Inget ont som inte har något gott med sig!

fredag 20 november 2009

Ja, så här blev det ...

Det blir mycket renoveringsbilder nu. Tråkigt kanske men så mycket annat har jag inte att bjuda på för tillfället. Pyssel-rensa-fixa-röja-tarmen börjar göra sig mer och mer påmind och det kliar i fingrarna att plocka upp julpynt och annat kul. Eftersom nästan hela huset numera är i en renoveringsdimma känns det som att allt ovan är helt onödigt. Men snart ändrar det sig! På måndag får vi köket levererat, ny kyl och frys kommer också och sen är det bara att plocka fram skruvmejseln och skruva ihop alla skåp och luckor. Gissa vem som får göra det?? Jag kommer nog bidra med något skruvande men jag tycker det är så tråkigt ... min del kommer sen, när skåp och lådor ska fyllas.

Köksgolvet sett från hallen

Köksgolvet sett från matrummet

Värmeslingan är lagd i hallen
Här blir det klinker

Andra hallen på G, sett från vardagsrum
Nu är hela golvet lagt

Tittar ut på all röra här i vardagsrummet. Det ligger grejer, bröte, böcker, leksaker, kökspryttlar, golv, lister, plast och annat skräp precis överallt. Enda fördelen är att vi nu har börjat lokalisera oss i vart saker och ting ligger så man slipper yrsla runt i evigheter när man ska ha något. Men ... ja, synen är inte den trevligaste. Vi har haft det så här i några veckor, hur länge har jag helt ärligt förträngt. Tänk de som bor så här år efter år? Jag tänker på "Arga snickaren" som tar sig an diverse olika projekt, folk som inte slänger på tippen, inte hinner med renoveringen och folk som bor i källaren ... Nä, fy, det skulle jag inte palla med.
Å andra sidan märker man snabbt hur bekvämt man har det egentligen. Bara en grej som att diska eller hämta vatten i tvättstugan kan bli "jobbig". Missförstå mig rätt, men det är skönare att ha allt på samma plats. Eller som när spisen står obrukbar i matrummet. Visserligen är det smidigt att köpa mat på pizzeria eller färdigmat i handeln men ändå. Men snart blir det ändring. Vi kommer snart ha ett KÖK igen, en FRYS till. Gudomligt! Gissa vem som kommer baka lussebullar sen?? *gottigottigotti* När köksbänken kommit på plats dvs ...

måndag 16 november 2009

Man upphör aldrig att förvånas

Idag lunchade jag med maken, en lyx vi lagt till med de senaste veckorna. Lata vi, nä hur kan ni tro det?? Det blir mycket renoveringsprat och tankar nu och idag säger maken något som glädjer samtidigt som jag fick en smärre chock:

"Jag funderar på om vi ska fortsätta lägga golvet ut i vardagsrummet också. Så det blir enhetligt."

Ouh! Säg det igen!? Jag sken upp som en sol och jag lovar att det glänste till en kort stund över Motalas hamn idag. "Det gör inte mig något, köp golv och lägg på du!" svarade jag. När vi hämtade David hos mina föräldrar säger han att han vill ha ett ljusare golv och att det blir bra med samma golv utan lister mellan dörröppningarna. Nä, man upphör aldrig att förvånas. När maken nämde "ljust golv" höll jag på att tappa hakan i asfalten. Är det verkligen min make som säger detta? Ni vet han som börjar muttra att det är för vitt eller för ljust ibland?

lördag 14 november 2009

En titt på hur det ser ut idag ...

Jag föredrar att ha ordning och reda omkring mig. När huset börjar bli aningens för rörigt får jag mina ryck och röjer iordning. Efteråt infinner sig en skön känsla i kroppen. När köksrenoveringen drog igång insåg jag att ordning och reda-tänket fick läggas på hyllan några veckor framöver. Det har, kors i taket, gått över förväntan. Nu börjar det dock krypa lite i min kropp efter ordning men än kan jag inte göra något åt situationen. Det är en bit kvar innan ordningen är återställd och sakta men säkert blir det bättre och bättre!

Köket har fått flytta en våning ner, till tvättstugan

Ena änden av vardagsrummet ...

Matbordet
Bilden är tagen innan kylskåp och spis flyttade in

Andra änden av vardagsrummet ...
Bakom skinnfåtöljen gömmer sig lite till

Golv

Igår lossades diskbänk med underskåp och ett skåp bredvid spisen. Skåpet kånkades ut men diskbänken får stå kvar på sin forna plats ett tag till.
Idag började pappa och maken lägga slingorna för golvvärmen. Ett litet pussel men det gick bättre än förväntat. Imorgon blir det att lägga ner själva värmeslingan och lägga på golvet. På bilden nedan är golvbrädor utplacerade så vi kan gå på golvet utan att skada slingorna. Golvplankorna kommer läggas med riktning mot fönstret sedan, nu ligger en del på tvären.


Första raddan lagd, hur smidigt som helst. Dessa får sedan underskåp på sig

Här blir det värme och klinker

"Andra" hallen

Före i hallen


fredag 6 november 2009

Det är svårt att låta bli ...


... när man dyker på små billiga saker! Denna gång i form av bebiskläder från Röda Korset. Inga kläder som går att använda direkt eftersom de är i storlek 62 men kostar de 10:- styck är det bara att slå till.

måndag 2 november 2009

Väggarna i köket klara!

I lördags eftermiddag började vi, glada i hågen med att tapetsera i köket. Det här går fort och vi är färdiga på ett smäck. Trodde vi. Alltså, raka fönster och sneda väggar i ett hus från 1934 skapar en del svordomar längs vägen. Maken muttrade, jag muttrade, vi drog både en och flera ramsor tillsammans, tapetlim kladdade överallt och om jag säger så här: det lär dröja tills vi tapetserar igen. I alla fall med mönsterpassning.

Igår körde vi racet igen. Redan första våden stötte vi på patrull av den gigantiska sorten. Hur vi än micklade, lossade, passade, grejade och försökte få ihop det så blev det likt förbaskat veck på tapeten eller så glipade skarven. Nåja, en sisodär 50 minuter senare stod vi där och turades om att hålla ihop skarven där det jäklades som mest. Vi körde färdigt alla väggar igår. Klockan 21.00 slog jag ihop tapetlimshinken, torkade lister och bänkar och slängde rollern. Maken finlirade med tapetkniven och sen la vi oss raklånga i soffan.


Tapet från K-Rauta
Mot matrummet
Åhåhåh! Vi hittade en murad vägg bakom ett skåp vid spisen
Lördagsnöjet
Mot hallen

Vi har haft funderingar över detta skåp. Ska den rivas ner eller behållas? Skåpet är platsbyggt och vi har inte beställt något nytt skåp när vi gjorde köksbeställningen. Vi hade tänkt att vara utan men hur ser det ut mot fläkten och micron över spisen egentligen? Igår stod vi där med händerna på höften och filurade i en kort paus. Jag kläcker ur mig att skåpet är fult och vi skulle kunna tapetsera insidan. Sagt och gjort, så blev det. Vi behåller skåpet så länge och jag övergav väggtapetseringen för ett redigt pillipill arbete. Vet inte om det var så smart drag ... men det blev klart till slut! Vi snackar serious lappning på vissa ställen, men de ska vi inte prata högt om *visslar*

Gamla golv

Igår började maken riva bort golvet dessutom. Under tiden jag var och handlade försvann det gamla parkettgolvet. Ser ni vad som ligger under för fint?? Ett underbart trägolv! Min dröm har länge varit att ha ett vitmålat trägolv i köket. Den drömmen kommer tyvärr inte att bli sann. Jag försökte igår när maken i ett snabbt ögonblick hävde ur sig att golvet är varmare nu än innan. "Ja du ser. Vi lämnar tillbaka golvvärmen och målar golvet istället. Tänk vad mycket pengar vi sparar!" Men nä, maken gick inte på min flört trots att han såg ut att ge med sig där ett tag. Vi vill ha golvvärme i hallen och den ska fortsätta ut i köket. Jag som skulle vara ekonomisk (fast golvvärme är gott!).

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...