tisdag 30 november 2010

"Nu är det jul här i vårt hus ..."

I söndags, när snön yrde mest hela dagen, drabbades jag av en enorm julkänsla! Jag tände ljus, plockade i julkartongen, njöt av glöggdoft och nybakta lussekatter, myste av adventsljusstakarnas sken och av julkänslan som blåste omkring ute. Det enda som saknades var lite julmusik ur högtalarna. Undrar om vi har någon julskiva någonstans? Egentligen är jag lite smått allergisk mot all julmusik som spelas i juletider men nu ville jag ha lite egen. Jag fixade den själv ända tills sonen påpekade att jag skulle vara tyst. Jojo, jag tackar.

Jag dekorerade lite. Det var på vippen att hela julkartongen plockades ut men jag ärtade mig. Det känns för tidigt med tomtar, halmgrisarna och julbocken. De ska ju vakta granen och den kommer inte in än. Lugn och fin gräddpralin. Lite julgransdekoration hamnade dock i glaskupan i köket.


Glaskupa med grandekoration

2010 års adventsstake är ett loppisfynd för 40 kr
Vill man inte ha stearinsljus går det lika bra med värmeljus
2 i 1


måndag 29 november 2010

Det tog sin lilla tid ...

... men nu är den klar. Jag gjorde ett lapptäcke till kusinen av hans avlagda kläder som han ska få i julklapp och jag blev sugen på att göra ett till men inte med kvadratiska eller rektangulära rutor som jag gjort innan. Jag klippte trianglar denna gång. Det var inte svårare än kvadrater men tack vare bristande inspiration, en styck knölandes fröken som inte vill sova varken på dagen eller på kvällen så tog denna betydligt mycket längre tid. Idag ignorerade jag denna lilla fröken, placerade henne i gåstolen, smällde upp strykbrädet åt storebror där han fortfarande sitter och nålar för fullt, la ut bak - och framstycke på golvet och försökte nåla ihop. Jag skriver försöker. När fröken väl kom på att jag kravlade runt på köksgolvet skulle hon självklart också vara med. Det är inte lätt att nåla ihop tygstycken eller få ihop schyssta hörn när en bebis manglar på för fullt.






Till detta täcke har jag använt:
Röda manschestergardinslängder och ett blommigt påslakan
1 styck fleecefilt som foder (från Ikea)
1 påslakan i naturbomull som bakstycke

söndag 28 november 2010

Samma men ändå inte

Igår rev jag ner gardinerna i vardagsrummet. De var i behov av att tvättas upp. När jag ändå var igång åkte gardinerna ner i sovrummet också. Jag fick en kommentar på Facebook om varför jag inte byter till julgardiner? Det blir ju tråkigt annars. Jag svarade att jag gillar lakansgardinerna med spets och ser ingen anledning till att byta bara för att det lackar mot jul när jag trivs med de jag har uppe. Måste man verkligen ha julgardiner? De enda julgardinerna jag har är till köket och till hallen men i hallen finns inga gardinfästen och jag gillar fönstret som det är. I köket vet jag inte om jag byter alls. I så fall skulle jag vilja sy nya men då måste jag leta tyg.

I alla fall. Igår, när de nakna fönstren gapade i vardagsrummet blev jag lite sugen på att ha det så som det var, alltså gardinlöst. Synd bara att vi ännu inte orkat fixa till ovanför fönstren sen de byttes för 5 år sen men den fula kanten döljs av gardinerna. Maken slog bakut. Han ville minsann ha gardiner, knallröda med massa ryschpysch och tomtar överallt! Det kan han fetglömma. Lakansgardinerna åkte upp igen. Inget rött här inte. Inte gällande gardiner i vardagsrummet. Så är det med det.



Gardinlöst och en helt vanlig, rörig dag med 2 små liv i vardagsrummet

Same same but different
Tidigare var gardinen rullad på papprulle och inåt fönstret
Nu var jag busig och rullade utan papprulle och utåt
Årets julgardiner
Före
I sovrummet

Same same but different
Den blå brodyrbandet byttes mot vit spets
Årets julgardiner



Jag har blivit mer och mer intresserad av återvinningstänket. Jag köper hellre begagnat före nytt. Ibland är det omöjligt men i största mån är det så jag tänker försöka handla framöver. Maken delar min tanke och det tycker jag är skönt. En del kanske anser att det är snålt. Jag anser att det är smart. För det första sparar vi på miljön och för det andra sparar vi pengar. Jag får dessutom utlopp för mitt intresse att strosa på loppisar. Igår hade Friluftsfrämjandet bytardag i en samlingslokal två hus ifrån oss. Vi lämnade in ett par barnskridskor. De såldes för 50 kronor och vi tjänade 35 kronor (15 kronor i förmedlingsavgift). Innan eftermiddagspromenaden skuttade jag in och hittade ett par slalompjäxor för 100 kronor. Nu har jag nya pjäxor och sparar x antal tusen. Mina gamla pjäxor får vi försöka sälja nästa år. Skridskorna får något annat barn glädje av.
Hur resonerar du när det gäller begagnat?

tisdag 23 november 2010

Snöoväder

Det råder halvt snökaos ute. Snön yr i blåsten och drivor bildas. Fort. Idag har vi varit ute på promenad till och från förskolan. I ena handen roddas en barnvagn och i andra handen dras en snowracer med passagerare. Det måste ha sett jättedumt ut, speciellt när jag fick kämpa för att inte glida ner i en backe men vaddå? Träning. Tänk vilka schyssta armmuskler jag kommer få. Ja, drömma kan jag ju. Nu tänker jag inte ge mig ut förrän i morgon för att hämta tidningen. Maken är på väg till Stockholm så någon skottningshjälp har jag inte. Allt löser sig. Tills dess tänder jag ljus och tänder upp i kakelugnen. Härliga värme.






söndag 21 november 2010

Ur en annan synvinkel

När jag kravlade runt på köksgolvet för att fotografera barnen (och agera levande dammvippa) la jag mig ibland på rygg och bara knäppte av lite på måfå. En del bilder blev helt åt fanders och radera-knappen fick arbeta. Andra bilder bjöd på något speciellt. Jag är sån som uppskattar en enkel bild. Det enkla utan tanke kan bli så fint. Sen är ju smaken som baken och bilder kan analyseras i oändlighet utifrån egna personliga tolkningar. Bilder är underbara, på många sätt! Här nedan är några rygg-favoriter.



Köksfönster

Kockums och grytlappar

Hallampan och livräddaren

Köksskåp


"Det är inte det stora som är fint, det är det lilla i det stora. "
Heléne

söndag 14 november 2010

Grattis x 2

Idag är det en speciell dag på två sätt. Min fina syster- och guddotter Hannah fyller hela 14 år. Jösses, vart har åren sprungit iväg? På ett sätt vill jag fortfarande se henne som liten men det går inte att förneka längre. Hon börjar bli vuxen vare sig man vill det eller ej.

Det andra viktiga idag är självklart fars dag. Här blev det uppvaktning med karta fram till målet och en liten present i form av en nyckel. Maken har lyckats åka iväg utan sina husnycklar ett par gånger och nu tycker jag det är på tiden att vi gömmer en nyckel ute. Jag har på känn att han lär glömma nyckelknippan fler gånger och då slipper han sitta ute och vänta på oss.



Start: sovrummet
Mål: matrummet



Till fina Hannah!



tisdag 9 november 2010

Birdie nam-nam

Ni glömmer väl inte bort våra små bevingade vänner så här i kylan? De behöver också lite gott i kistan när snålblåsten och kylan gör sig påmind. David och jag har gjort fågelgodis som jag hängt ut. De har en strykande åtgång och är väldigt uppskattade. Det är köstockning på tråden ibland.



Fågelgodis 4 st
300 gram kokosfett
2 dl vildfågelblandning
1 dl jordnötter (ej saltade)
Smält kokosfettet. Fördela fröbandningen och jordnötterna i engångsmuggar. Peta ner ett hushållsnöre. Häll på det smälta fettet. Ställ kallt/i frys.

måndag 8 november 2010

Lussekattsbak

Igår blev det av, David och jag bakade lussekatter. Eller jag bakade, David övervakade själva degblandningen och jäsning. Det är häftigt när locket "poffar" (jag jäser i en degbunke från Tupperware som får stå i varmt vatten så när locket poffar är det klart). Så, igår blev det aningens överdosering av att äta lussekatter. Magen mådde som den förtjänade (lussekatter är inte ett dyft lchf) men attans vad gott det är! Och självklart ska det vara hembakat, de färdiga från bageri och affären smakar ingenting och är bara luft (enligt min mening).



Lussekatter ca 30 st
200 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
ca 1,5 liter mjöl
2 pkt saffran
1 burk Kesella
1,5 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
Pensling:
1 ägg
russin
Smält smöret och häll på mjölken. Låt bli 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll på degvätskan. Låt jästen lösas upp. Blanda ner ägg, Kesella, saffran, socker och salt. Häll på mjöl lite i taget under tiden du blandar till deg. Degen ska bli fast och släppa från kanterna. Jäs ca 30 minuter.
Baka ut och forma till lussekatter. Pensla med uppvispat ägg och peta ner russin i rundlarna. Grädda i 200 grader ca 10 min. Jag jäser aldrig på plåten utan bakar ut alla och skjutsar in lussekatterna direkt i ugnen när jag är klar. Jag vill ha stora lussekatter, på denna sats fick jag 26 st.

torsdag 4 november 2010

Att fotografera barn

Förra veckan tänkte jag att jag skulle plåta barnen. Det är ju kul när de är tillsammans på samma foto. Fram med kameran, inta läge "platt fall" på golvet och kravla runt. Klick, klick, klick. Piece of cake eller hur? Ja, tjena. Vi kan säga så här. Rörde sig inte ena ungen så gjorde den andre det. David otålig och Alva ej instruktionsvänlig. En var i fokus, den andra suddig. Varenda kort, och jag knäppte en hel del kort. Tur att det finns en radera-knapp. Fotografer har fått min respekt. Stor respekt. Något som verkade vara en barnlek blev knivigt värre. Fast, jag måste säga, att trots 85% suddiga bilder så fick en del plats i mitt hjärta. Som den här nedan. David i full fräs och Alva lite där i bakgrunden.



Brorsan, vänta på mig

Tröttsamt ...

Stor och litenKursiv

Vissa saker låg blickstilla
(när de inte kastats iväg det vill säga)

Objekt på väg ur bild




onsdag 3 november 2010

En lysande värld

För längesen såg jag i en tidning några som gjort om en jordglob till taklampa. Jag vill också ha en sån och maken var inte sen att hänga på. Nu skulle bara en jordglob fyndas. Tänk, lite strosande på Återvinningen och där stod en i fint skick! Den åkte med hem. Sen hamnade den ovanpå hörnskåpet och blev kvar. Maken tyckte den stod fint där, David ville ha den tänd (lampan kapitulerade efter 58947 på och av-gläppningar) och jag ville ha den till sitt riktiga syfte men ingen tog tag i att fixa till den. Äh, gör ingen annan så får jag väl ge det ett försök, hur svårt kan det vara liksom? Jag har faktiskt kopplat ihop skomakarlampor för typ 20 år sen ... Så, jag gav mig på att leka elektriker när inte maken, den utbildade elektrikern tog saken i sin händer.
Ehh .. jag stötte på problem redan i att få bort jordgloben från gradställningen. Ett svagt, bedjande "Älskling ..." och lite fransviftning senare så skötte maken hela baletten.





Jordgloben hänger ovanför trappan till övervåningen


måndag 1 november 2010

Tänk vad lite färg gör skillnad ...

För några månader sedan hittade maken ett hörnskåp på Återvinningen som han gillade främst för glaset i överskåpet. "Tänk den vitmålad." sa han. I en stilla tanke smakade jag på ordet vitmålad, det är inte ofta maken nämner ordet vitt så jag blir smått chockad varje gång. I alla fall, jag gillade dock inte priset och var 17 skulle vi ha den? Nåja, vi lullade vidare. Några veckor senare tog jag en lördagspromenad med Alva till Återvinningen och vad gjorde de där om inte reade ut hörnskåp. Skåpet maken hittade var till salu för 150 kronor. Ingen summa att fundera längre stund på. Jag ringde maken och skåpet hamnade i vår ägo. Sen blev det förvaring i garaget (eller garage, bröteförvaring!) i några veckor under tiden maken målade. Nu är det på plats inne i vardagsrummet och ja, det blev som vi hade föreställt oss. Glaset kom fram och skåpet blev mycket snyggare.



Var är bilen?
Före

Efter

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...