söndag 31 oktober 2010

Vetenallar

Nallis och Kajsa
Öppning för att få ut innerpåsen med vete


Det blev en vetenalle till igår. Nu visste jag hur jag skulle göra så den andra gick betydligt fortare att göra. Men, självkritisk som man är, jag blev inte nöjd med benen så nallen sprättades upp och benen fixades till. Nu är den klar, invigd, pillad på och nerdreglad. Precis som det ska vara.

lördag 30 oktober 2010

Vetenallen Nallis

Igår såg jag en vetenalle på Apoteket. Jättefin men dyr. Sen tänkte jag: "Hur svårt kan det vara?" Sagt och gjort, efter lunch idag stressade jag på familjen, vi hurtade ner till stan och kom 15 minuter innan butikerna stängde. Jag köpte två påsar vete på hälsokostbutiken och sen fick David leka av sig i lekparken. Morrhoppan Alva som somnade på vägen ner, vaknade i butiken och sov sen inte mer ... Så vi knatade hem och jag satte igång. Alva låg och glodde bredvid på golvet. Ett grytlock blev mage, en Höganässkål blev huvud, öron, armar och ben gjordes på fri hand



Nallis

Öppning för att få ut innerpåsen med vete



Innerpåsen syddes efter mallen och ytterdelen ca 2 cm större (jag är ju dålig på att mäta, jag klippte bara). Öron, armar och ben är av en frottehandduk. I grenen gjorde jag en flärp med 2 knapphål så innerpåsen går att ta ut vid tvättning. Innerpåsen fylldes med 700g vete och syddes igen. Nallen nålades ihop och knapphål gjordes. Sy dit knappar och sen var det bara att peta in innerpåsen och det var klart. Runt 2 timmars arbete. Jag är inte helt nöjd med hur nallen blev men fördelen med att ha gjort den en gång är att man vet sina misstag tills nästa gång. Alva ska få en nalle också, denna nalle är Davids.

onsdag 27 oktober 2010

Växtkraft


Jag gillar hjärtan på snöre. De är fina i sin enkelhet. Grön, skön färg. Jag köpte två små plantor för länge sen och planterade ihop. Snurrade upp på en båge gjord av aluminiumtråd. Men sen hände något. Den gröna färgen byttes ut mot någon lila variant. Inte alls snyggt. Stod den för ljust eller vad? Jag hade inte hjärta att slänga den så när stolen hamnade i hallen på övervåningen placerade jag blomman där. Dör den så dör den. Några veckor senare hade något hänt. Det kommer skott, det kommer gröna, fina blad, den lever! Fånigt, men det behövs inte mycket för att bli barnsligt lycklig. Det blir jag i och för sig varje gång jag tittar på stolen. Jag är glad att jag köpte den fast jag inte skulle ha någon. Att den har sin historia gör den än mer värd. I väntan på att hamna i Alvas rum pryder den så fint sin plats där den står.



söndag 24 oktober 2010

Söndagspyssel

Min syster kom med en lapp och undrade om jag hade lust att sy lite arbetsmaterial/figurer som hon kan ha till sina elever i undervisningen. Hmmm ... knölarna började arbeta. Igår shoppade jag virknålar och garn. Jag har fått för mig att börja virka. Vi kan säga så här: jag satt och tragglade med denna virkning under eftermiddagen och kvällen, repade upp allt tre gånger för att ge upp helt vid 23 på kvällen. Jag fattar inte mönsterbeskrivningarna (hittade ett mönster på en Barbapappa, amigurumi). Så, idag har jag inte ens brytt mig om virkningen. Den är kastad i ett hörn och jag ger den onda ögat varje gång jag ser den. Idag började jag rita mallar och sy figurer. Mycket lättare. Jag har haft en väldigt rolig och kreativ söndag!


Dennis Decimeter

Mamma Meter

1 meter
1 dm



Dennis-gubbarna blev riktigt söta! När jag hade gjort en ville David också ha, Alva högg den första och tuggade på den så jag gjorde två till. Mamma Meter gjorde jag två av så David/Alva får en. Sen blev det lite korvar. David ville ha en meterkorv också men den var lite knölig att göra. En annan dag kanske?

fredag 22 oktober 2010

När andan väl låg på ...


Förra veckan sydde jag täckpåsarna och på eftermiddagen sydde jag nya kuddfodral till ett par kuddar som låg och tryckte i en garderob. Varför ligger de där när de kan ligga på soffan i källaren? Ja, jag är ju bra på att lägga saker på bra ställen som jag sen glömmer bort ... I alla fall. En gammal gardinlängd föll offer för saxen och fick bli del av fodral till tre kuddar. En kudde blev helrandig och de andra två fick tvåfärgade sidor. Busenkelt, inget måttande mer än efter kudden, klippa på fri hand, lägga ihop och sy. Klart på någon halvtimme.

tisdag 19 oktober 2010

Konsten att brygga kaffe

Det blev en tur till Hjärta till Hjärta i Mjölby i lördags igen. Storfynden uteblev denna gång men åker man tätt kan man knappast räkna med annat. Det hinner inte hända så mycket på så kort tid. Eller så hände det massor som vi missade. Jag har blivit svag för gamla burkar. De ska ha en sliten, charmig look och gärna bra funktion som att locket går att skruva av eller öppna. Jag föll för burken nedan. Maken muttrade över priset för en gammal plåtburk men han hittade en ful keramiksak med tre spöken på så då ska han vara tyst. Spökena norpade David och ställde i sitt fönster "För att skrämma fåglarna" som han sa. Burken hamnade i köket och fick lite järntabletter i sig.


På andra sidan står det hur man kokar kaffe




Några burkar här i hyllan faller mig inte riktigt i smaken men i takt med att jag hittar roligare burkar kommer de bytas ut. Maken lär dra en mutterramsa men det örat hör jag inte på. Köper han annat nytt köper jag gammalt "nytt".


måndag 18 oktober 2010

Nostalgi


Mina föräldrar var inne på Hjärta till Hjärta i Linköping i lördags. Telefonen ringer och mamma utbrister: "Vet du vad jag har hittat? Jag har hittat Slappo." Mamma haffade den direkt. Sen kom de förbi med den nya, den skulle Alva få. Jag rotade fram min gamla Slappo med 33 år på nacken, luggsliten, blekare i färgen och platt som en pannkaka. Vi skrattade gott åt skillnaden. Tänk att den en gång varit fyllig? Jag föredrar min platta sak men förhoppningsvis kommer Alva gilla den nya.

torsdag 14 oktober 2010

Till stjärnorna

Jag lyssnade till er, mina kära läsare, om huruvida trolldegsstjärnorna skulle målas eller ej. De förblev naturella och jag, nyfiken som jag är, textade på prov i helgen. En stjärna blev två, för att bli tre och till slut sex. Jag hade gärnat klottrat lite till men eftersom vi lottar vem vi ska köpa julklapp till i våra familjer så vet jag än inte vem de lyckliga blir. Kul var det och jag blev nöjd.


Till våra fina stjärnor


onsdag 13 oktober 2010

Två stoppade korvar

Under ena sängen i källaren har vi förvarat täcken i en låda. Häromdagen tvättade jag upp täckena. Varför ligger de där och tar plats egentligen? Under tiden de hängde på tork började jag fundera på en alternativ förvaringsplats. Vi har inte jättegott om förvaring i vårt hus så jag tänkte att jag syr kuddfodral så får de ligga framme på sängarna a.k.a soffan i källaren. Jag måttade och tänkte ut fyrkantiga fodral men de kommer ju säcka ihop och inte fylla någon vidare funktion mer än att vara just säckiga. Sen kom jag på: runda kuddar! Men självklart måste de ha en öppning annars fyller de inte den tänkta funktionen.

Idag, för omväxlings skull, sov Alva på förmiddagen. Fram med tyg (ett gammalt påslakan), ett grytlock som mall för botten, nål och måttband. Jag har gjort dessa enklast möjliga. En syslöjdslärare skulle slita sitt hår. Ingen fållning eller sicksackning av kanterna. Jag har bara mätt längden och kanten för kanal och plös, sen har jag klippt på lite känn. Vet inte riktigt vad jag ska kalla dem? Täckpåse?


Tjockkorvarna

Botten

Öppning



måndag 11 oktober 2010

Planteringsdags

Kanske inte riktigt säsong för att plantera pelargonskott just nu? I lördags kapade jag ner årets pelargoner inför flytten till garaget och övervintring. När de kapats tog jag tillvara på en del skott. Det blev ett par stycken om jag säger så. Igår planterade jag 32 skott, 6 är kvar i vatten och några slängdes. Undrar vad alla skott heter? Det blir nästa års problem att reda ut. Jag har aldrig planterat skott så här sent så det ska bli spännande att se om de håller sig fina och överlever i fönstren i vinter.


Jag trodde det skulle räcka med 6 krukor
Optimist? Javisst ...
6 krukor till behövdes



lördag 9 oktober 2010

Till mottagaren


David ville dega i veckan och för att underhålla geggade jag ihop en trolldeg igen. Smidig och enkel sysselsättning. När vi grejar för fullt får jag världens snilleblixt! Stjärnformen som köptes för ynka 5 kronor på Hjärta till Hjärta utgör modellen för etiketterna till årets julklappar. Lite roligare än en vanlig klisterlapp. Nu är frågan, ska de vara som de är eller ska jag måla dem? Sen, ska ni göra trolldegsetiketter är det en fördel att göra hål i dem innan de ställs in i ugnen ...

måndag 4 oktober 2010

Det behövs inte mycket ...

... för att roa en bebis. I detta fall en spegel och sin spegelbild. Spegeln fyndades på loppis för 20 kronor. Lite vitfärg, två kabelklämmor (heter de så?) och en hammare senare så sitter den på plats i taket över skötbordet. Jag är ju inget fan av att måtta och mitt ögonmått är inte det bästa så det blev ett extra hål i taket. Men det bjuder jag på.


Före
Den gröna vasen köptes också, 20 kronor
Grönt är skönt
Efter
På väg upp
Tänk så glad man kan bli av att se sig själv

Fina brorsan var ju tvungen att inviga den också





söndag 3 oktober 2010

Återanvändning

Igår packade jag med familjen för en tur in till Mjölby och Hjärta till hjärta. Där fyndade jag saker jag är riktigt nöjd med. Bästa köpet blev den randiga klänningen som hänger främst. Skorna nedan gillade jag också men det gjorde inte maken. Vem bryr sig om vad han tycker egentligen? Det är jag som ska ha skorna. Ett par finbyxor ligger nere i tvättkorgen och de ska väl läggas upp en halv kilometer innan de passar mina taxben. Gissa vad en blus, en lång t-shirt, en klänning, ett par byxor och ett par skor gick på?





Nu vill jag använda klänningen. Tänk den med ett par vita leggings och helst ett par brunbrända ben i de vita skorna. Nästa sommar kanske, den är inte värst smidig att amma i.

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...